Ben je een niet-begeleide minderjarige?

Ben je minderjarig (jonger dan 18 jaar) en ben je naar België gekomen zonder je ouders of een wettelijke voogd? Dan word je beschouwd als een niet-begeleide minderjarige vreemdeling.

Ben je als niet-begeleide minderjarige naar België gekomen? Dan sta je er niet alleen voor. Verschillende personen staan klaar om je te helpen: een voogd, een advocaat, de begeleiders in het opvangcentrum. Zij helpen jou om beslissingen te nemen over je toekomst en zorgen voor een veilige omgeving.

In België ben je minderjarig als je jonger bent dan 18 jaar. Ben je ouder dan 18 jaar, dan ben je een volwassene. Als de Dienst Vreemdelingenzaken of de dienst Voogdij twijfelen over je leeftijd, zullen ze je een leeftijdstest laten doen.

Niet-begeleide minderjarigen

Waarom is je leeftijd (jonger dan 18 jaar) zo belangrijk?

  • Voor je procedure. Als niet-begeleide minderjarige vreemdeling kan je een asielprocedure opstarten of je kan een bijzondere verblijfsprocedure opstarten.
  • Voor je begeleiding. De dienst Voogdij zal je zo snel mogelijk een voogd toewijzen. Hij zal je helpen en vertegenwoordigen in de asielprocedure totdat je 18 jaar bent. Het is belangrijk dat je samen met je voogd bij een advocaat gaat om over je procedure te spreken.
  • Voor je verblijfplaats. Als minderjarige woon je samen met jongeren van jouw leeftijd in een aparte afdeling van het opvangcentrum. Begeleiders helpen je met eten, kledij, school en vrije tijd.
  • Voor het contact met je familie. Je voogd en de begeleiders zullen je helpen om (opnieuw) contact te zoeken met je familie.

Ben je in gevaar? Bel het noodnummer 101 of 112 van de politie.