Opvang in een pleeggezin

Als niet-begeleide minderjarige woon je meestal samen met andere jongeren in een leefgroep of in een opvangcentrum. Maar misschien kan je inwonen bij familie of een kennis die al in België verblijft, of bij een Belgisch gezin. Dit noemen we opvang in een pleeggezin.

Een gezin is voor kinderen de beste plaats om op te groeien. Als niet-begeleide minderjarige kan je ook vragen om bij een pleeggezin te wonen.

Een pleeggezin is een gezin waar jij tijdelijk bij gaat wonen. Maar een pleeggezin kan ook iemand zijn waar jij al een band mee hebt, bijvoorbeeld je tante, oom of broer die al in België woont.

Als je bij een gezin of bij iemand wil wonen in plaats van in een opvangcentrum, vertel dit dan zeker tegen je voogd en je begeleiders. 

Zij zullen helpen zoeken naar een veilige plek om te wonen. De zoektocht naar een pleeggezin is niet gemakkelijk en kan soms lang duren.

Hoe ziet je leven eruit bij een pleeggezin?

  • Je woont samen met één persoon of een gezin in een huis.
  • Je pleegouders zijn verantwoordelijk voor jou, je kunt met al je problemen bij hen terecht.
  • Je gaat naar school en leert de taal.
  • Samen met je pleeggezin doe je activiteiten en maak je vrienden.
  • Je voogd komt op bezoek.

Contact met je biologische familie

Als je tijdelijk bij een pleeggezin woont, betekent dit niet dat je de band met je biologische ouders moet verbreken. Je kan gerust contact blijven houden met je ouder(s), zelfs al woon je in een pleeggezin.

Als je niet weet waar jouw ouders of andere familieleden zijn en als je dit wil weten, zullen je pleegouder(s) en voogd je helpen om je ouders of andere familieleden te zoeken.