Një patentë belge

Të ngasesh një makinë, ju duhet të keni një patentë të vlefshme belge ose ndërkombëtare. Nëse keni marrë patentë shoferi në vendin tuaj të origjinës, ju mund të përdorni këtë licencë për të aplikuar për një patentë belg. Nëse nuk keni patentë shoferi, duhet të bëni një test ngarje.

Jo të gjitha lejet e vozitjes ju japin të drejtën për patente belge. 

Leje Drejtimi (Patente)

A mund të aplikoj për një patentë belge?

Nëse jeni pranuar si refugjat ose nëse keni status të qëndrimit, mund të aplikoni për një patentë belge me patentën tuaj te marre ne vendin tuaj te origjinës.

Nëse patenta juaj nuk njihet, duhet të marrësh përsëri lejen e drejtimit në Belgjikë dhe të marrësh një provë ngarjeje në një qendër provimi zyrtare.

Ku mund të aplikoj për një patentë belge?

Ju mund te aplikoni per nje patente ne komunen ku ju banoni. Ju nuk merrni një patentë të re menjëherë. Procedura zgjat disa javë ose muaj.

Ju duhet të paraqisni dokumentet e mëposhtme:

  • nje fotografi te fundit
  • nje dokument qe verteton rezidencen
  • nje patente te vlefshme qe deshironi ta ekuivalentoni
  • nje perkthim te certifikuar te patentes suaj.

Sa kushton për të aplikuar për patentë?

Çdo komunë ka çmimin e vet për lëshimin e patentës. Çmimi mesatar është 25 euro.

Te besh testin per patente

Nëse dëshironi një patentë shoferi, duhet të kaloni një provim teorik dhe praktik. Gjatë testit, do të testohet për të parë nëse mund të vozisni dhe nëse keni njohuritë e nevojshme dhe aftësitë lëvizëse. Mund të merrni provimin teorik në gjuhën holandeze (në Flanders, Bruksel), në frëngjisht (në Valoni, Bruksel) ose me ndihmën e një përkthyesi të certifikuar në gjermanisht ose anglisht.

Për të mësuar se si të ngasësh një makinë, mund të zgjedhësh një kurs falas me një patentë shoferi të përkohshëm ose një kurs në një autoshkollë. Në raste të caktuara, trajnimi në një shkollë automobilistike është i detyrueshëm.

Te mësoni për të ngare makinen dhe për të marrë testin e makinës kushtojnë shumë para. Sigurohuni që jeni të përgatitur mirë për testin e vozitjes.