Identiteit en seksualiteit

Er zijn verschillende variaties mogelijk binnen de genderidentiteit en de seksuele oriëntatie van een persoon. Het is belangrijk om deze verschillen te respecteren en begripvol om te gaan met elkaar.

België streeft naar het respecteren en accepteren van iedereen zijn/haar/hun genderidentiteit en seksuele oriëntatie. Om de verschillende variaties van genderidentiteit en seksuele oriëntatie te definiëren gebruiken we de overkoepelende term LGBTQIA+

regenboogvlag
De regenboogvlag staat symbool voor de hele LGBTQIA+ gemeenschap

LGBTQIA+ staat voor:
Lesbisch 
Als iemand zich identificeert als vrouw of non-binair persoon en zich romantisch/seksueel aangetrokken voelt tot andere vrouwen. 
Gay/Homo
Als iemand zich romantisch/seksueel aangetrokken voelt tot personen met dezelfde genderidentiteit. Vaak wordt de term gebruikt voor mannen die zich aangetrokken voelen tot mannen.
Biseksueel 
Als iemand zich romantisch/seksueel aangetrokken voelt tot mannen en vrouwen. Deze aantrekkingskracht kan veranderen.
Transpersoon
Als iemand is geboren met geslachtskenmerken van een man of vrouw maar die niet overeenkomen met hoe die persoon zich vanbinnen voelt (genderidentiteit/ genderexpressie).Transpersonen of transgenderpersonen kunnen een operatie hebben ondergaan of hormonen hebben genomen om het andere geslacht aan te nemen, maar dit is niet altijd zo. Transpersonen kunnen zich ook kleden als het andere geslacht. 
Queer/ Questioning 
Wanneer iemand zich niet helemaal heteroseksueel voelt. Ook non-binaire personen of personen die zich goed voelen in een niet vaststaande gender kunnen zich als queer identificeren. 
Interseks persoon
Iedereen zijn/haar/hun lichaam is uniek in geslachtskenmerken, hormonen, chromosomen… Wanneer iemand geboren is met meer of minder kenmerken van beide geslachten (man en vrouw) dan kan die persoon zich identificeren als interseks persoon. 
Aseksueel 
Verwijst naar de aantrekking die iemand wel, niet, of op verschillende manieren, voelt voor andere personen. 
+Plus 
Plus verwijst naar alle andere genderidentiteiten en seksuele geaardheden die nog niet beschreven zijn. Ook personen die zich niet identificeren met een bepaalde variant, worden gerespecteerd en geaccepteerd. 

In België zijn er LGBTQIA+ organisaties die hulp bieden aan mensen met een migratieachtergrond.