Het bevel om het grondgebied te verlaten

Als uw verzoek om internationale bescherming negatief wordt beantwoord, krijgt u een bevel om het grondgebied te verlaten. U moet België verlaten.

De Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) stuurt u het bevel om het grondgebied te verlaten (BGV) per aangetekende brief of via een medewerker. Daarna zal de gemeente u oproepen voor een eerste afspraak. Breng uw identiteitsdocumenten en 3 pasfoto’s mee naar de afspraak.

Wanneer moet u België verlaten?

Het BGV vermeldt een bepaalde termijn waarin u het grondgebied vrijwillig kan verlaten. De gemeente zal u oproepen voor een tweede afspraak. Op de tweede afspraak moet u vertellen over de stappen die u neemt om vrijwillig terug te keren naar uw land van herkomst. 

Wat als u niet ingaat op de oproepingen van de gemeente?

De gemeente zal dan onderzoek doen naar uw verblijfplaats. Het feit dat u zich niet aanbiedt, kan beschouwd worden als een risico op onderduiken. U loopt het risico op opsluiting.

U verlaat België niet binnen de toegekende termijn

DVZ kan u onder bepaalde voorwaarden opsluiten in een gesloten centrum en u gedwongen verwijderen van het Belgische grondgebied.

Na het verstrijken van de termijn om het grondgebied te verlaten, controleert de politie uw adres om vast te stellen of u vertrokken bent. Dit is de adrescontrole.

De politie mag uw woning alleen betreden:

  • met een huiszoekingsbevel of
  • als u instemt met de woonstbetreding

U kan België niet verlaten binnen de toegekende termijn

In uitzonderlijke omstandigheden kan u een verlenging van de termijn om het grondgebied te verlaten aanvragen, bijvoorbeeld omdat u te ziek bent om België vrijwillig te verlaten.

U kan ook vragen om de termijn te verlengen om uw vrijwillige terugkeer naar uw land van herkomst verder te organiseren.

In beroep tegen het BGV

U kan tegen deze beslissing in beroep gaan bij de RvV. Tijdens dit beroep kan u van het grondgebied verwijderd worden. Vraag juridisch advies aan een advocaat voor u de beroepsprocedure opstart.