Internet, wifi en bellen

Om te bellen en te surfen op het internet met uw smartphone hebt u een simkaart nodig. Op vele plaatsen in België hebt u gratis toegang tot wifi.

SIM-kaart

Waar koop ik een simkaart?

Een simkaart kan u kopen op het internet, in een providerwinkel of in een supermarkt in België. Om te bellen en te surfen kan u kiezen tussen een abonnement (postpaid) of een simkaart (prepaid). Voor een abonnement moet u maandelijks een bedrag betalen. Als u het abonnement niet opzegt, wordt het automatisch verlengd.

De belangrijkste providers in België zijn Base, Scarlet, Proximus, Telenet, Lycamobile, Orange…

Als u een simkaart koopt in België, online of in de winkel, zal de provider vragen om uw simkaart te registreren en uw identiteit te bewijzen. Om uw identiteit te bewijzen hebt u een geldig identiteitsdocument nodig, bijvoorbeeld uw attest van immatriculatie (oranje kaart). 

Waar vind ik gratis wifi?

In het aanmeldcentrum en in de meeste opvangcentra van Fedasil is er een hotspot waar er gratis wifi is. Vaak is er ook een internetcafé waar u met een computer van het opvangcentrum op het internet kan.

Op heel wat openbare plaatsen in België (bibliotheken, koffiebars, cafés, winkels) vindt u wifi waarop u gratis kan inloggen.

Vaak moet u eerst inloggen met een code die in de ruimte ophangt.

Gratis wifi

Internetabonnement voor uw woning

Als u draadloos internet laat installeren in uw woning, dan krijgt u wifi thuis. U kan die wifi gebruiken op een laptop, een computer of een smartphone in uw woning.

Aansluitingen voor internet kosten veel geld. 

U betaalt de provider 1 keer voor de installatie, voor het abonnement betaalt u iedere maand een vast bedrag.