Vaksina kundër koronavirusit

Vaksinohuni. Vaksina ju mbron juve dhe ata përreth jush nga koronavirusi dhe është falas.

Si funksionon një vaksinë?

 • Vaksina e bën trupin tuaj të krijojë antitrupa. 
 • Ato antitrupa ndihmojnë për të luftuar virusin. 
 • Nëse më pas ekspozoheni ndaj virusit, antitrupat do t’ju mbrojnë. 

Pse duhet të vaksinoheni?

 • Për të mbrojtur veten dhe njerëzit përreth jush.

Koronavirusi është i rrezikshëm për shumë njerëz rreth jush: 

 • ata mbi 65 vjeç
 • njerëzit me sëmundje të mushkërive ose kardiovaskulare 
 • njerëzit me diabet ose një sistem imunitar të reduktuar (për shembull njerëzit që kanë kancer)

Por virusi gjithashtu mund të jetë i rrezikshëm për të rinjtë, njerëzit e shëndetshëm.

 • Për të parandaluar përhapjen e virusit.

Nëse më shumë se 70% e të gjithë njerëzve në Belgjikë vaksinohen, virusi do të përhapet më ngadalë. Ky quhet imuniteti i tufës

 •  Jeta juaj do të kthehet në normalitet më shpejt.
 • Kjo e bën trupin tuaj më të fortë kundër virusit.

Vazhdoni të ndiqni masat kundër koronavirusit derisa të vaksinohen mjaft njerëz. Mbani 1,5 metra distancë, mbani maskë fytyre dhe lani duart shpesh.

 2 injeksione në krahun e sipërm
Injeksion në krahun e sipërm

Si e merrni vaksinën?

 • Ju do të merrni një injeksion në pjesën e sipërme të krahut
 • Për disa vaksina, ju do të merrni një injeksion të dytë disa javë pas injeksionit të parë
 • 14 ditë pas injeksionit ju jeni i mbrojtur mjaftueshëm nga koronavirusi

A është e sigurt vaksina?

 • Njerëzit kanë shumë ekspertizë në prodhimin e vaksinave. Shkencëtarët në të gjithë botën kanë punuar shumë për të krijuar vaksinën në një periudhë të shkurtër kohe. 
 • Vaksina së pari është testuar me kujdes nga disa organe të pavarura. Është e sigurt. 

A mund të zhvilloni probleme pas vaksinimit?
Ju mund të zhvilloni

 • pak skuqje, dhimbje ose ënjtje në pjesën e sipërme të krahut
 • këputje
 •  dhimbje koke
 • pak temperaturë më e lartë

Kjo është normale dhe nuk është një problem i madh, efektet anësore zhduken pas disa orësh ose ditësh.

A do të kenë të gjithë një vaksinë?
Po. Të gjithë njerëzit mbi moshën 18 vjeç mund të vaksinohen.

 • Një vaksinë nuk rekomandohet për disa njerëz: për shembull, njerëzit me një temperaturë të lartë ose imunitet të reduktuar (për shembull, nga kanceri). Për më tepër informacion, kontaktoni me doktorin tuaj. 
 • Fëmijët (nën 18 vjeç) nuk janë vaksinuar ende.
 • Vaksina nuk është e detyrueshme.

Kush vaksinohet i pari?
Vaksinimi i të gjithë njerëzve në Belgjikë zhvillohet në disa faza: 

 • së pari, të moshuarit në qendrat e kujdesit rezidencial dhe personeli i kujdesit
 • më pas njerëzit mbi 65 vjeç dhe pacientët me rrezik të lartë
 • më pas të gjithë njerëzit e tjerë të moshës mbi 18 vjeç.

Kur do të merrni një vaksinë?

 • A jetoni në një qendër pritjeje? Kur të vijë radha juaj, personeli në qendrën e pritjes do t'ju informojë. 
 • Nuk jetoni në një qendër pritjeje? Ju do të merrni një letër, SMS ose email me takimin tuaj për vaksinimet e para dhe të dyta. Ju duhet të konfirmoni takimin tuaj dhe të shkoni në një qendër vaksinimi në zonën tuaj.

Ju do të merrni një takim (data dhe ora) për vaksinimin tuaj. Mos e humbisni takimin tuaj!